Alla exempel |

Hasopor

Skumglas gjort på returglas

Utmaningen

Vid olika byggen och konstruktionsarbeten behövs alltid en stadig grund att bygga på. Vid byggen med dåliga geotekniska förutsättningar används ofta lättfyllnadsmaterial såsom lättklinker och plast. Dilemmat med dessa är dock att de görs av jungfruliga eller fossila material som kräver stora resurser och energi, dels att utvinna, men även att producera. Företaget Hasopor har hittat en lösning till det här problemet genom att tillverka ett cirkulärt lättfyllnadsfyllnadsmaterial, nämligen skumglas gjord på återvunnet förpackningsglas och med förnyelsebar el.

Om företaget

Hasopor är ett företag som sedan 2008 arbetar med att tillverka skumglas av återvunnet förpackningsglas, som sedan kan användas i olika projekt inom infrastruktur och byggbranschen. Företaget är beläget i Hammar på gränsen mellan Östergötland och Närke, och ligger vägg i vägg med Svensk Glasåtervinning AB (SGÅ). Det är också därifrån Hasopor får sitt material till skumglastillverkningen. Hasopors skumglas har använts till många stora och små projekt runtom i Sverige, bland annat under renoveringen av Göta kanal och utbyggnaden av Liseberg.

Cirkulär lösning

För att minska på mängden nya material som används i infrastruktur- och byggindustrin har Hasopor tagit fram ett fyllnadsmaterial som både är lätthanterligt och miljövänligt eftersom det till 99,8% består av förpackningsglas från svenska hushåll, som på grund av organiska föroreningar inte längre kan återvinnas, och annars hade hamnat på deponi. Glaset som används i tillverkningen hämtas från Svensk Glasåtervinning som ligger på samma industrifastighet som Hasopors egen anläggning. 
En aspekt som gör skumglaset till ett unikt material är att det kan användas i projekt med knepiga geotekniska förutsättningar då skumglaset både är lätt, starkt och har en hög friktionsvinkel vilket innebär att det kan användas som fyllnadsmaterial i områden som sluttar eller där marken består till stor del av till exempel lera eller kvicklera. I och med att det är en så stor andel återvunnet material som används i skumglaset, så har det ett mycket lägre klimatavtryck och ett högt cirkularitetstal, jämfört med andra fyllnadsmaterial av jungfrulig eller fossil råvara. Jämfört med andra lättfyllnadsmaterial har Hasopors skumglas av återvunnet glas ca 87% lägre utsläpp av koldioxid per kubikmeter producerat material jämfört med plast, och ca 94% lägre utsläpp av koldioxid jämfört med lättklinker. Vilket innebär en stor besparing på både resurser och energi.

Upptäck fler goda exempel

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.