Alla exempel |

Artex

Renovering av sittmöbler

Utmaningen

Stolssäten på bland annat tåg, bussar och flygplan utsätts för mycket slitage till följd av upprepad användning av passagerarna. När sätena börjar bli slitna och smutsiga är det ofta hela möbeln som byts ut, trots att det oftast bara är vissa delar såsom tyg och stoppning som är trasiga. Det är ett stort resursslöseri som hade kunnat minimeras om bara den del av produkten som var trasig byttes ut. Att renovera och ersätta delar av produkter, och därmed minska onödig nyproduktion, är något som företaget Artex gör på en större skala. 

Om företaget

Artex är ett företag vars verksamhet går ut på att tapetsera om, och producera möbelklädsel tillolika typer av sittmöbler där både renovering och nyproduktion är en del av verksamheten. I fabriken i Mjölby är det renoveringen av olika typer av sittmöbler såsom bil-, tåg- och flygplansäten som står i huvudfokus, men en del nyproduktion förekommer också. Artex har funnits sedan 2005 och arbetar ständigt mot att nå nya cirkulära lösningar i deras produktion. 

Cirkulär lösning

Artex arbetar i huvudsak med att renovera, och optimera, möbler för att förlänga deras totala livslängd. Arbetet med att anpassa möblerna till ett mer hållbart förhållningssätt börjar redan vid skissbordet. När en ny beställning, för till exempel renovationen av tågsäten, kommer in börjar Artex med att formge och konstruera olika prototyper som klarar både hållfasthetstester och komfortkrav. I sina materialval tas viktiga punkter såsom teknisk livslängd, möjlighet till underhåll och återvinningsbarhet in i beräkningen för att de nya sätena ska vara anpassade för sitt ändamål, bli lättare att underhålla under hela sin livstid och vara mer lätthanterliga vid återvinning.  

I den mån det är möjligt återanvänds gammalt material för att minimera nyproduktion. Främst är det metallstommarna som återanvänds, som har en betydligt längre teknisk livslängd än tyg och stolsdynor. Även delar av möbeltyget kan återanvändas i viss mån beroende på nivån av slitage.  Vissa modifieringar kan också göras på det återanvända materialet för att underlätta underhållet av möbeln hos kunden, så att livslängden på materialet förlängs ytterligare. En sådan modifiering kan vara att metallstommarna justeras för att processen med att plocka av stolsdynor från säten för rengöring ska blir lättare och mer tidseffektiv.  

Eftersom renoveringen av sittmöblerna ger dem en lika lång ny teknisk livslängd som en nyproducerad sittmöbel, men för ett lägre pris, är en renovering av sittmöblerna ekonomiskt lönsamt för kunden, samtidigt som det gör miljön en tjänst när svinnet av fungerande material minskar. 

Upptäck fler goda exempel

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.