Alla exempel |

Econova

Återvinning av restprodukter

Utmaningen

Många företag tampas med problemet av restprodukter som blir kvar efter produktionen. Inom till exempel skogsindustrin och sågverk kan det vara allt ifrån delar av en råvara, såsom bark eller returträ som inte har någon vidare funktion i produktionen, eller i form av rester som blivit utblandade i andra material i form av slam. Restprodukterna, som kan användas till mycket mer än att bara slängas, är något företaget Econova tar till vara på.

Om företaget

Econova, vars affärsmodell bygger på cirkulärt tänkande, arbetar med att återvinna och återanvända olika former av restprodukter från företag för att sedan skapa något nytt av dem. Genom att återvinna restprodukter till nya produkter reducerar företaget mängden material som annars skulle hamnat på deponi.  Företaget tar in alltifrån bark, returträ och trädgårdskompost, till slam, sand och kaffebönor och skapar en mängd olika nya produkter såsom jord, biobränsle, täckbark med mera. Ett av Econovas mål är att skapa fler cirkulära flöden av resurser och därmed bryta linjära flöden.

Cirkulär lösning

En av de produkter som Econova tillverkar är jord på olika restprodukter, där bark är en av de råvaror som används i produktionen. Men förutom att vara en del av jordtillverkningen har barken flera olika ändamål. Hos företaget sorteras barken efter storlek och kvalitet, där en del av barken används som täckbark till trädgårdar, en del till att tillverka biobränsle, och till sist används den resterande barkmullen som blir över från sorteringen till att blandas ner i jord. Däremot innehåller jorden inte bara barkmull. Econova tar även vara på trädgårdskompost som lämnas på återvinningar, sand som blir över från tillverkning av vindkraftverk och till viss del även kaffebönor som blivit utsorterade ur kaffeproduktionen till sin jord.

Istället för att företag deponerar sitt avfall kan de istället låta Econova ta hand om dem mot en avgift. Econova kan då använda restprodukterna i sin produktion av nya produkter. Detta minskar dels det avfall som annars skulle skapas i linjära system, men bidrar också till cirkulära flöden av råvaror. Econova är därför det hållbarare alternativet för företagen när det gäller hur de blir av med sitt avfall, både ekonomiskt som miljömässigt.

Ett cirkeldiagram delat i tre delar där varje del har tre underkategorier.
Text i bild:
Del 1: Effektiv resursanvändning
Underkategorier: Hållbar energianvändning, Cirkulär materialanvändning och Ansvarsfull och värdebeständig återvinning

Del 2: Livskraftiga ekosystem
Underkategorier: Miljömedvetet sortiment, Fullständig kontroll över föroreningsrisker och Främjar aktivt biologisk mångfald.
Del 3: Ansvarsfullt företagande
Underkategorier: Näringslivsaktör som gör skillnad, Säker arbetsplats och Inkluderande och trivsam arbetsplats.

Upptäck fler goda exempel

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.