Alla exempel |

Awesome Rags

Återbruk av kläder

Konsumtionen av nya kläder och accessoarer har uppnått nivåer som inte är hållbara. Klädindustrin skapar mängder av avfall och koldioxidutsläpp från sin nyproduktion. Varje år skapas det uppemot 92 miljarder ton avfall vilket står för 10% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Men samtidigt finns ett problem hos konsumenterna där återbruket av second-hand kläder förblir litet då många uppfattar kläderna som ofräscha. För att försöka vända de här tankebanorna och få fler plagg att cirkulera längre har Awesome rags skapat en nytolkning av second-hand butiker, och detta har mynnat ut i konceptet raw and refined.

Om företaget

Awesome Rags är ett varumärke som till en början var en butikskedja med fokus på att vara återförsäljare av trendiga varumärken. Efter en tid togs varumärket Awesome Rags över av två nya ägare. I samband med ägarbytet uppkom även en idé om att göra företaget mer cirkulärt och samtidigt försöka minska den miljöpåverkan som klädindustrin skapar. Resultatet blev Raw and Refined by Awesome Rags, en butik mitt i Linköping som fokuserar på att sälja begagnade kläder, men också att förändra plagg till något nytt och unikt.

Cirkulär Lösning

Raw and Refined by Awesome Rags har en affärsmodell som går ut på att ta in lite exklusivare begagnade kläder och accessoarer från privatpersoner, för att sedan sälja dem i sin butik. För de kläder som sedan säljs i butiken delas inkomsten 50/ 50 mellan butiken och kunden som lämnade in dem. För de kläder som inte blir sålda inom 2–5 månader (beroende på plagg och säsong), och som inte hämtas upp av kunden innan slutdatumet på deras inlämningskvitto, skänks de i stället vidare till välgörenhet, används till nyskapande (remake), eller skänks till skolor med sömnadsinriktning.

Ett stort fokus i butiken ligger på att kläderna ska vara fräscha och i gott skick för att de kunder som sedan ska köpa dem ska känna att de är på vilken klädbutik som helst, trots att det är begagnade kläder som hänger på galgarna. Ägarna vill att kunden ska få en ”wow” känsla när de inser att begagnade kläder kan kännas fräscha. Det är också därför butiken väljer att använda andra begrepp än ”second-hand” och ”begagnat”. Begagnade kläder benämner butiken som ”raw” och kläder som genomgått en remake, som ”refined”. Refined innebär att begagnade kläder har blivit modifierade till ett nytt, helt unikt, plagg. För sina modifieringar (remakes) samarbetar butiken med lokala konstnärer, men också företaget smiley vintage.

Med sin butik bidrar Raw and Refined by Awesome Rags till att minska inköp och svinn av nytillverkade kläder, som är en stor klimatbov, genom att cirkulera existerande kläder längre. Dessutom förändrar de med sitt second-handkoncept också den allmänna inställningen till second-hand kläder hos kunderna till något positivt.

Upptäck fler goda exempel

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.