Fördjupning
Industriell och urban symbios
I projektet har vi arbetat fram en verktygslåda för de som vill vara med och utveckla industriell och urban symbios på hemmaplan. Verktygslådan samlar forskning och erfarenheter från avdelningen för industriell miljöteknik på Linköpings universitet och från Chalmers Industriteknik. Här hittar du verktygslådan.
Plattform bioekonomi
Motor för regional tillväxt
Bioekonomin är en möjlig motor för regional tillväxt, där våra styrkor inom miljöteknikområdet kan leda till såväl bättre affärer som starkare attraktionskraft för Östergötland som region. Östergötland har goda förutsättningar att ta en tätposition bland regionerna i Sverige och Europa för omställningen till bioekonomi. Vi har redan utvecklad produktion av biomassa och traditionella biobaserade produkter och därtill hörande infrastruktur, logistikkedjor och kunskap. Utmaningarna handlar framför allt om att slussa innovationer och nya produkter med marknadspotential till den marknad som de hör hemma på.
Bioekonomins råvaror
Bioekonomins råvaror kommer från skogen, jordbruket, haven och sjöarna. Det finns också mycket restströmmar som uppstår vid användning och förädling av dessa råvaror, i form av exempelvis förpackningsmaterial, textilavfall, matavfall och avloppsslam. I dag går många av dessa strömmar till energiåtervinning, med undantag för förpackningar och pappersavfall som återvinns i form av returfibrer. Restströmmarnas värde kan dock uppgraderas genom förbättrad sortering och ökad återvinning.
Om Plattform bioekonomi
Plattform bioekonomi är en del av projektet Cirkulär kraftsamling. Målet med arbetet är att utveckla och etablera en samverkansplattform för bioekonomins olika värdekedjor. Syftet är att tillvarata bioekonomins möjligheter i omställningen till det cirkulära samhället.
Viktiga insatser i projektet är:
- kartläggning av aktörer i värdekedjorna
- initiera sektorsövergripande möten med relevanta aktörer
- identifiera styrkor och brister som kan ligga till grund för utvecklingsinsatser
- initiering, facilitering och genomförande av utvecklingsinsatser utifrån identifierade behov
spridning av kunskap och best practice i nätverket
Länkar och kontakt
Läs mer om det senaste eventet i plattformsarbetet i denna nyhetsartikel:
https://cleantechostergotland.se/nyheter/3735
Vill du läsa mer om bioekonomin och dess möjligheter rekommenderas följande dokument och hemsidor:
SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle
https://www.bioinnovation.se
https://paperprovince.com/
Kontakt
Vill du som verksam inom privat/offentlig sektor eller akademin vara med i utvecklingsarbetet, eller har förslag på områden som kan vara aktuella för att utveckla bioekonomin i Östergötland, välkommen att kontakta någon av följande personer:
Johan Rydberg, Cleantech Östergötland, e-post: johan.rydberg@cleantechostergotland.se, tfn: 0708-199780.
Caroline Beck-Friis, Vreta Kluster, e-post: caroline.beck-friis@vretakluster.se, tfn: 070-5781080.
Erik Gotborn, Region Östergötland, e-post: erik.gotborn@regionostergotland.se, tfn: 010 – 103 92 76.
Investering och etablering
Region Östergötland stöttar kommunerna i arbetet med framtagande av etableringsstrategier, där till exempel underlag och analyser kring bland annat befolkningsutveckling, pendling, industristruktur och tillgänglig verksamhetsmark kan tillhandahållas. Genom projektet Cirkulär kraftsamling kan även tematisk kunskap kring grön omställning erbjudas. Här kan du läsa mer om det arbetet.