Detta vill vi uppnå

Projektet Cirkulär kraftsamling i Östergötland och Örebro län syftar till att stärka förmågan hos företag, kommuner och andra stödaktörer att utveckla eller bidra till cirkulära och effektiva resursflöden. Tyngdpunkten ligger på lokal resurssamverkan och att ta vara på de restflöden av material, energi, vatten eller näringsämnen som uppstår i industriella processer och som annars hade gått till spillo. Arbetet ska leda till:

I praktiken innebär arbetet att genomföra insatser som höjer medvetenhet och kunskap, utveckla metoder och verktyg, samt utveckla samverkansformer och praktiskt fungerande resurssamarbeten mellan olika företag. Här spelar offentliga aktörer också en viktig roll i att skapa rätt förutsättningar och stötta utvecklingen.

Bakgrund

Att ställa om till cirkulära resursflöden är en nödvändighet för att klara de globala hållbarhetsutmaningarna. De ansträngningar som gjorts så här långt har lett till att drygt 3 % av materialflödena räknas som cirkulära i Sverige, globalt är motsvarande siffra runt 7 %. Det återstår alltså mycket arbete. Den allra största delen av avfallsströmmarna återfinns i produktionsledet, dvs i industriella processer.

Energikontoret Östergötland och Cleantech Östergötland har tidigare samarbetat i liknande projekt för cirkulär omställning. Nu är även Energikontoret Örebro, Vreta Kluster och Innovative Materials Arena (IMA) adderade till projekt-teamet. Totalt är 25 olika företag och organisationer engagerade som medfinansiärer. Grundfinansieringen sker med hjälp av EU-medel genom Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF). Huvudsakliga målgrupper är små och medelstora företag samt offentliga organisationer som har en roll i omställningsarbetet. Projekttiden pågår september 2023 – september 2027. 

Allt vi gör i Cirkulär kraftsamling tar avstamp i den forskning som bedrivs på Linköpings universitet kring industriell och urban symbios, där avdelningen för industriell miljöteknik är världsledande inom området.